דעות

שופטים כמו רופאים עלולים לטעות - מישהו מכיר עו"ד לרשלנות משפטית?

בהיכלי המשפט אין לחץ זמן של שניות לקבלת החלטה מצילת חיים, ובכל זאת החלטות בלתי סבירות מתקבלות לעתים קרובות. האם לא מן הראוי לבחון החלטות שופטים כמו בוועדת בקרת איכות בבית חולים ולדרוש משופט הסובל מעומס שלא לדון, למשל, ברשלנות של רופא עייף?

השבוע פורסמו בעיתון "הארץ" שני מאמרים, דיווחים שוטפים. שניהם כמעט באותו הדף, אבל הקשר שאני מוצא ביניהם הוא פשוט. הידיעה הראשונה מביאה תוצאות מחקר: "רוב השופטים בעומס נפשי ולא מצליחים לאזן בין עבודה לחיים פרטיים". איזה מזל שבחרתי ברפואה, מקצוע שבו אין עומס נפשי כלל, המשכורות אמנם לא כמו של שופטים אבל אנחנו נשבעים שבועה מסוימת המחייבת אותנו.

הידיעה השנייה מעבר לדף מספרת על תיק רצח ש"פוענח בתוך 4 שעות וחף מפשע ריצה 23 שנות מאסר". הייתכן כי שופט טועה? מהו מחיר הטעות של שופט? האם זהו מקרה חריג או שיש רבים כאלה? אני לא מכיר התמחות מיוחדת של עורכי דין שעיסוקם יהא "רשלנות משפטית". לעומת זאת, אם רופא טועה, ייתכן בשל עומס עבודה וחוסר יכולת לאזן בינו לחיים פרטיים, את המחיר ישלם החולה שלא אובחן ולא נשלח דחוף להשתלת כבד (או ריאה או כליה), ועורכי דין, עתירי מאמרי פרסומת מוכמנים בעיתון זה או אחר, מומחים לרשלנות של אחרים, יציעו מיד את מערכת הצדק למשפחת הנפגע ויוכיחו לה כי "לקוח" אחר שלהם כבר קיבל סכום נאה, כמעט כמו של עורך הדין עצמו.

בארה"ב, כבר ביציאה מבית החולים יחכה עורך דין שיבטיח כי הוא יצליח לחלץ פיצוי עבור המשפחה והתביעה תגיע לפתחו של שופט הנמצא בעומס נפשי והוא ישפוט לחומרה את הרופא "הרשלן" וישית עליו ועל עוזריו סכום נאה, והצדק לא רק ייעשה אלא גם ייראה וקרוב לוודאי שהרופאים, שאין עליהם כל עול של מתח או אחריות, יידעו להיזהר להבא.

אבל, אם מתברר כי שוטרים רימו והונו את התביעה, או אם מתברר כי השופט לא קרא כלל את הרשום בתיק, או שהסניגור היה רשלן בכך שלא הביא את העד שאמר: "הנאשם היה יחד איתי בקפריסין בשבוע של הרצח והיו גם תמונות (לא צילומי רנטגן אפלים) ואם הקטגור שופך חמתו על הנאשם ורושם בגיליון התביעה רישומים כוזבים, הרי לפני הנאשם, הטוען כי הוא חף מפשע, פתוחה הדרך לעוד משפט ולעוד ערכאה וכל הזמן הזה הוא בחדרו בכלא, לפעמים חודשים, לפעמים שנים ולעתים מצפה לו פסק דין מוות המבוצע ללא כל רשלנות.

לא ראיתי כלל בעיתון או בספרות התרברבות של עורכי דין שהם "מומחים לרשלנות משפטית", שהרי דבר כזה לא קיים למעשה. פרויקט החפות באמריקה מצא לא מעט מקרים של רשעות משפטית. גם אם הוכח כי היה עיוות דין, התביעה לא תשנה את דעתה - מוטב שחפים מפשע ישבו בכלא מאשר שהתביעה תודה בטעות.

בספר שיצא לאחרונה ושמו "רעש", שבין כותביו גם פרופ' דניאל כהנמן, חתן פרס נובל לכלכלה שמחקריו נחשבים לפורצי דרך בתחומי שיפוט וקבלת החלטות, כותבים המחברים על הפער העצום הנמצא בהחלטות שופטים העוסקות בעבירות רכוש ופשיעה אחרת. על אותה עבירה, העונש עשוי לנוע בין שחרור לעבודות שירות ועד ל-20 שנות מאסר. החלטות כאלו מתקבלות בחלקן בהתאם למזג האוויר, לרמת ארוחת הצהריים של השופט וכמה אנשים הוא כבר שלח באותו היום לעמוד התלייה – והסיכוי של האחרון ברשימה לזכות בשחרור אינו מבוטל.

האם לא מן הראוי לבחון את החלטות השופטים כפי שעושה ועדת ביקורת האיכות של בית החולים? האם לא יהא זה נכון לדרוש משופט המדווח על עומס אדיר ופגיעה נפשית שלא לדון, למשל, ברשלנות של רופא עייף? היש ועדת אקרדיטציה בבתי המשפט הפועלת כמו בבית החולים ובמערכת הרפואה ואמורה לגלות נקודת תורפה?

כן, שופטים, כמו רופאים, עלולים לטעות, אולם הם מורמים מעם, כתבנית מקלידה את דבריהם, הקהל מתבקש לקום עם כניסתם לשבת על הכס. הם מכונים בלשון נימוסית "כבודו" או "כבודה". אין הרבה תורנויות לילה לבכירים ולזקנים והמשכורת סבירה כנראה, עם גימלה לא מבוטלת. גם אין לחץ זמן של שניות לקבלת החלטה מצילת חיים, ובכל זאת החלטות בלתי סבירות מתקבלות לעתים קרובות. לא פלא שפוליטיקאים מבקשים שופטים "מאנשי שלומם" מתוך הידיעה כי ה"רעש" הוא המסר. אנחנו נסתפק ברופאים שערקו אל כס עריכת הדין והשיפוט. אני לא מכיר הרבה שופטים שהחליטו שרפואה תביא להם הקלה בעומס הנפשי.

נושאים קשורים:  דעות,  חדשות,  רשלנות רפואית,  פסקי דין,  מערכת המשפט
תגובות
29.07.2021, 16:27

ענק... כתבה מעניינת

אנונימי/ת
30.07.2021, 09:48

צודק,כל הבכבוד …

אנונימי/ת
30.07.2021, 11:18

כמו במקרה של שופטים גם לרופאים מגיע חסינות מפני תביעות.

בהחלט נכון !!!

גם הארכאות לכאורה : מחוזי ועליון - לא רציני
חייבת להיות בקרה על מערכת בתי המשפט
סוג של ועדה בלתי תלויה שחוקרת באופן אקראי פסקי דין
צדק כבר מזמן לא נקבע בין קירות בית המשפט ...

יישר כח על הכתבה

30.07.2021, 14:24

כתבה מצויין.
היה נהדר אם מישהו בעולם המשפט היה מרים את הכפפה.
לצערי זאת מערכת שמחליטה על חיי אדם ומשפחות עם טעויות ונטיות לב.
באמת יש צורך ברענון, פקוח, ואמצעי בקרה עם סנקציות

מאוד נכון, כל הכבוד פרופ' דונחין. השאלה מה עושים הלאה? כיצד משנים את מגפת התביעות הנתמכות תמיד בחוות דעת של עמיתנו הרופאים שכל מוות או מחלה קשה הם רשלנות בעיניהם- ואם היו נוהגים אחרת כולם היו בריאים!!

אנונימי/ת
30.07.2021, 21:10

זו הנקודה , צמרמורת לראות חוות דעת
של מוביל , מדריך , בוחן,ועוד, ברפואת המשפחה....

חתום על חוות דעת , המתעלמת לחלוטין , מתנאי עבודת רופא משפחה מומחה במרפאה עירונית עמוסה , בעודו רופא משפחה כפרי.

30.07.2021, 14:59

עם כל הכבוד, ויש, מערכת המשפט בנויה עם ערכאות ערעור שבהן נבדק התהליך בארכעה הנמוכה. זו ועדת הבקרה והיא מובנית, כולל לעתים נזיפה כנגד שופט שכשל והפיכת פסק דינו. טוב שיש בקרה על פעולות רפואיות, רע מאד שהיא משפטית. בקרה משפטית מובילה לרפואה מתגוננת על כל כשליה.

אנונימי/ת
30.07.2021, 15:29

כתבה דמגוגית. שופט ובית משפט אינם עושים צדק, אלא סדר. שופטים חורצים דין לפי הראיות שבפניהם. כן, הם טועים. אבל מעליהם יש בקורת של בתי משפט גבוהים יותר. גם רופאים טועים, וברוב המקרים הטעות נקברת עם החולה או בתוך בית החולים. זהו המצב, שופט שיכול לטעות, ישפוט רופא שיכול לטעות וטעה. זו הנורמה, זה החוק. מה רוצה כותב המאמר? אנרכיה? הרי כשהוחלט על הסדר הזה, היה בפני המחוקק הידע והמידע ששופטים הם בשר ודם. מישהו צריך לעמוד מול הרשלן הטועה, ולעצור אותו מלהמשיך בטעויותיו, ולהזיק לזולת התלוי בו. לעניין רופא מתוח ועייף? הזרקאור שיופנה למשרד הבריאות, שיוציא הנחיות מתאימות, שעות עבודה, שעות מנוחה, וכד׳. מי שבחר להיות רופא, יודע מהם תנאי העבודה ומה המחיר שעליו לשלם. זוהי בחירה רצונית.

אנונימי/ת
30.07.2021, 15:30

באמת הגיע הזמן שמישהו מלהקת ההגנה על החוק ,יעז להגן גם על הציבור בפני החלטות אבסורדיות שעלולות לגזור חיים ומוות על משפחות. גם עונש של מאסר עולם שנגזר ברשלנות שיפוטית קובע חיים ומוות של בודדים או משפחות. לא יכול להיות שתהיה קליקה שמורכבת מבני אנוש עם חולשות, דיעות קדומות ולפעמים גם הטיות פוליטיות לא היו חשופים לביקורת או לסנקציות.
אני לא מציע מעורכי הדין להקים מערכת של ביקורת כנגד חבריהם שבהרבה מקרים הם זקוקים להם וביחד עם הלקוחות נתונים לשבט או חסד.
המערכת אכן צריכה לעבור רענון, להיות שקופה ,להודות
בטעויות ולשם מחיר בדיוק כמו שמצפים מאיתנו.
אבל כנראה זה חלום נאיבי של אזרחים שרוצים שכולם יהיו באמת שווים עם מקל וגזר.
.

אנונימי/ת
30.07.2021, 16:15

כדאי שיפורסם בעיתונות המקצועית של עו"ד/שופטים וגם בעיתונות הכללית (כמו הארץ שפרופ' דונחין מצטט)

האמנם? היש מי שמטיל ספק בהוד מעלתו השופט?
״ כְּבוֹדוֹ מָלֵא א ו ל ם מְשָׁרְתָיו שׁוֹאֲלִים זֶה לָזֶה
אַיֵּה מְקוֹם כְּבוֹדוֹ לְהַעֲרִיצוֹ.

מוסד בלתי נבחר, שרואה עצמו נעלה מעל הכנסת, מיתנגד באלימות לשקיפות ולביקורת ובנוסף בוחר רק מתוך חבריו את החונטה השלטת בו, הוא מושחת מיסודו ומנוגד לכל עיקרון של דמוקרטיה ושלטון העם.

כל מילה בסלע!

אנונימי/ת
31.07.2021, 11:05

אני מזדהה עם כל מילה של דונחין. נוצר מצב בו קבעו מספר אנשים את המציאות ושילבו בה את עצמם במקום טוב באמצע כלומר על יד אלוהים ואחד מחפה על השני ומגן עליו . בעוד שמעשי הרופאים זוכים לבקרת חמורה ומקיפה מעל דפי העיתונים וכו', מעשי השופטים מוגנים. כרגע נראה שכפי שהיה בלוב כאשר קדאפי תפס את השלטון, כך גם כאן הכסא נכבש עי מישהוא מהחברה' שגם מביא את חבריו ..והכל הדוק ומהודק . זה נמשך כבר זמן יותר מדי ארוך ונקוה שיום אחד זה ישתנה כפי שקדאפי פינה את מעמדו.

אנונימי/ת
01.08.2021, 20:54

אני לא מבין מדוע האתר נותן לעו"ד המתפרנס מתביעות על רשלנות רפואית להציג את כתבי התביעה שלו בתוספת הגיגיו ללא כל התייחסות אובייקטיבית למקרים אלה. אם האתר מכבד את עצמו יש צורך בדיון של ממש שכולל את עקרי התביעה, טענות ההגנה , החלטות בימ"ש והתייחסות של מומחה בתחום התביעה שאינו מטעם הצדדים.

02.08.2021, 17:52

יואל כתבה לעיניין.כל כך מאפיינת אותך.