מחקרים COVID-19

סיכון מוגבר למחלות כרוניות גם בעקבות מחלת קורונה קלה

Nature פרסם את תוצאות המחקר המקיף ביותר עד כה שבחן את השפעות Long-covid בחולים קלים: סיכון גבוה ב-60% למחלה כרונית ואף למוות לעומת מי שלא נדבקו בנגיף

מחלות רקע כמו סוכרת, מחלות כליה או בעיות בלב עלולות להחמיר במחלימי קורונה גם אם מחלת הקורונה היתה קלה. צילום: אילוסטרציה

אחד המחקרים המקיפים ביותר שנעשו עד כה על חולי קורונה קלים העלה כי אנשים שנדבקו בנגיף הקורונה ולא אושפזו נמצאים בסיכון מוגבר מאחרים לפתח בעתיד שורה של מחלות כרוניות ואף למות. דו"ח המחקר התפרסם בשבוע שעבר ב-Nature ועורכי המגזין הדגישו שאישרו פרסומו מבלי שעבר עריכה.

המחקר, שאותו הוביל ד"ר זיאד אבו-עלי, ראש שירותי המחקר והפיתוח במערכת הבריאות הייעודית בסנט לואיס למשוחררי השירות הצבאי בארה"ב, מבוסס על ניתוח נתונים מתוך יותר מ-73 אלף תיקים רפואיים של חולי קורונה אמריקאים במצב קל שלא אושפזו והחלימו.

מנתוני המחקר עלה כי 1,672 מבין 73,345 נדבקים בין מארס לנובמבר 2020 שחלו בצורה קלה או בינונית מתו. כמעט כל התסמינים – כאבים בחזה, קוצר נשימה, סוכרת או חולשת שרירים – מאפיינים לפחות חלק מחולי קורונה שלא אושפזו.

88% מאוכלוסיית המחקר היו גברים בגיל חציוני 61, כ-25% מהם שחורים. ההשוואה במחקר נעשתה מול רשומות רפואיות של כחמישה מיליון מטופלים שהם ותיקי הצבא שלא נדבקו בנגיף וגילם החציוני היה 67, מהם 90% גברים ושיעור הלבנים בהם קטן.

מתוצאות המחקר עלה כי בטווח של חודש עד שישה חודשים לאחר ההידבקות וההחלמה, אותם חולים נמצאו בסיכון גבוה ב-60% למחלה כרונית ואף למוות לעומת מי שלא נדבקו בנגיף. הבעיות הרפואיות שהראו אותה מחלימי קורונה, שמהן לא סבלו לפני שנדבקו, היו: בעיות מתמשכות במערכת הנשימה, תסמינים שונים במערכות הנוירולוגיות, במערכת הקרדיווסקולרית, כלי דם ומערכת העיכול וגם היו בסיכון גבוה יותר מאחרים לחרדה, להפרעות שינה ולבעיות נפשיות אחרות.

החוקרים ציינו בנוסף כי מחלות רקע כמו סוכרת, מחלות כליה או בעיות בלב עלולות להחמיר בחולים אלה גם אם מחלת הקורונה היתה קלה ולא הצריכה אשפוז בבית חולים.

הרופאים לא יודעים עדיין להסביר את הסיבה לכך שחלק מתסמיני הקורונה הופכים לאחר ההחלמה לכרוניים בעוד שיש אנשים שבהם הם נעלמים כעבור זמן מה והיו גם מקרים שבעקבות הקורונה המצב במחלת רקע קודמת דווקא השתפר. את הסוגיה, לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", הציגה ד"ר לורי ג'ייקובס, מומחית ברפואה פנימית שלא היתה מעורבת במחקר.

כאמור, המחקר הוגדר כמקיף ביותר מבין אלה שבחנו עד כה את ההשפעות ארוכות הטווח של הידבקות בנגיף הקורונה. אולם, הדו"ח לא ציין את סיבות המוות או האם היתה סיבה ספציפית למותם. גם לא דווח אם המטופלים סבלו ממחלות רקע או מה היתה הסיבה לתסמינים: האם ההשפעה הישירה של הנגיף, תרופות שקיבלו כנגד חלק מהתסמינים, לחץ וחרדה בגלל המגיפה או בעיות אחרות הקשורות אליה?

מומחים אחרים בארה"ב ציינו שמאות אלפי מחלימי קורונה מציגים תסמונות לא מוכרות והמחקר מנסה ללמוד את תגובת המערכת החיסונית של החולים והאם הנגיף הוא זה שמשנה את התגובה.

נושאים קשורים:  Long COVID,  חולי קורונה,  מחקר,  מחלות כרוניות,  חדשות
תגובות