חדשות

קרב חדש בין משרדי הבריאות לאוצר על עתיד מערכת הבריאות

על פי תכנית המתאר לתשתיות הבריאות, יש להכפיל את מספר מיטות האשפוז בישראל עד לשנת 2048, אך באוצר טוענים: "התכנית מנותקת מהמציאות"

בית חולים, מיטות אשפוז. צילום: פלאש 90

בגלל חילוקי דעות קשים בין משרד האוצר לבין משרד הבריאות סביב השאלה לכמה מיטות תזדקק ישראל בשנת 2048 כאשר תציין 100 שנים להקמתה – התכנית שעליה עבד צוות מיוחד במשך שנה וחצי תקועה. בשבוע הבא צפוי דיון מכריע על עתידה. כך מדווח הבוקר (ב') אדריאן פילוט ב"כלכליסט".

לפי התכנית (תמ"א 49) יש להכפיל עד שנת 2048 את מספר מיטות האשפוז מ־15.7 אלף כיום ל־32-35 אלף מיטות, אלא שמשרד האוצר טוען ש-21 אלף מיטות, כלומר תוספת של 30% בלבד (6,000 מיטות), יספיקו.

המטרה המוצהרת של התכנית היא "להתוות מדיניות עדכנית למיקומים להקמת מוסדות בריאות על מנת לתת מענה לצורכי מערכת הבריאות, תוך התחשבות בצפי הגידול באוכלוסיה, צפי המיטות הנדרשות והזדקנות האוכלוסיה". המודל ששימש לבניית התכנית מבוסס על תחזיות הלמ"ס וכן למעבר מדורג של אשפוז מבתי החולים לקהילה ולבית המטופל.

התכנית מניחה כי מספר המיטות ל-1,000 נפש צריך לגדול מ־1.78 כעת ל-2.07 בתרחיש פסימי ועד ל־2.25 בתרחיש האידיאלי. בצוות המתכנן של תמ”א 49: משרד לרמן אדריכלים, פרופ' נדב דוידוביץ, ד"ר עדי ניב־יגודה, חברת גיאוקרטוגרפיה ואביב אלחסיד.

אחד מחברי הצוות, אבי בן-זקן, עד לאחרונה סמנכ"ל במשרד הבריאות וראש מינהל התכנון והבינוי של מוסדות הרפואה, אמר כי "משרד האוצר התנגד לתכנית בכלל וביקש לחזור אחורה בכל הדיונים. עמדת האוצר נדחתה על ידי רוב חברי הוועדה. החשש שלי הוא שלא נצליח לאשר את התכנית והיא עלולה להיתקע בגלל הבחירות, חילופי הממשלות וחילופי השרים".

עוד אמר בן זקן: "מגיפת הקורונה הדגישה את חשיבותו של התכנון לטווח ארוך. הקורונה הציפה את בעיית המחסור במיטות והבהירה שכל הפתרונות של אשפוז בחניונים אינם מתאימים למערכת בריאות מערבית ובת קיימא. המערכת חייבת בפתרונות מסודרים".

במשרד האוצר טוענים כי הנחות התכנית "מנותקות מהמציאות. מספר המיטות ל־1,000 איש אכן ירד בישראל בכ־10%, אולם הירידה קטנה בכל העולם. צמצום משך האשפוז מקטין את צורך במיטות אשפוז נוספות". כמו כן טוען משרד האוצר שיש דווקא ירידה במחלות הכרוניות ומשרד הבריאות עצמו טען בוועדת טור כספא כי בין 20% ל־30% מהשוהים במחלקות הפנימיות הם מעוכבים שצריכים להיות באשפוז המשכי – גריאטרי, שיקומי, או בבית".

נושאים קשורים:  משרד האוצר,  אשפוז בית,  משרד הבריאות,  מיטות אשפוז,  חדשות
תגובות
12.01.2021, 10:36

בעיה היא לא בתי חולים וקורנה , הבעיה היא בשיטה סוציאליסטית של מערכת הבריאות נתניהו התגאה שהוא הפך את השיטה הכלכלית מריכוזית סוציאליסטית ל"קפיטליסטית", ואכן הוא צודק ,מדינת ישראל הפכה למעמה כלכלית . חבל שבנימין נתניהו לא נגע למערכת הבריות סוציאליסטית בזבזנית וכושלת נפגעים גם חולים וגם רופאים. הנה אני דוגמה. עליתי להישאל עם נסון רב למרות זה עשיתי התמחות ברפואה פנימית כולל שתי בחינות. ואחר כך בין היתר התקשרתי עם מכבי כי רופא עצמאי, התחלתי מאפס, השקעתי מכספי במשך שנים כדי לתמוך במרפאה ורק אחרי שנים רבות התחילו הכנסות. הרי שיטה דבילית לא מאפשרת לקבל חולים מקופות אחרות רק ממכבי., למרות זה הצלחתי להקים מערך של כי 1000 חולים ברבעון ואז מכבי אמרה שאני בגיל פנסיה והם מעוניינים באזור של מרפאתי(חרידים). השקעתי את שנים וכספי כי רופא עצמאי ופותרתי כי רופא שכיר. לא פלא שרופאים צעירים עוזבים את המדינה, בעיה פגעת בכל המערכת גם אמבולטורית גם בתי חולים עד ששיטה סוציאליסטית בזבזנית תימשך ישפכו מיליארדים חינם.