קורונה בישראל

דרישה להקמת ועדת חקירה לבחינת מחדלי הממשלה בניהול המגיפה

יותר ויותר קולות קוראים להקים ועדת חקירה ממלכתית שתבחן את מחדלי הממשלה בטיפול במגיפת הקורונה וחושפים כשלים והתנהלות גרועה של ממשלת ישראל

מפקדת "אלון". החלה לעבוד ב-1 בספטמבר - יותר מחצי שנה אחרי שהקורונה הגיעה לישראל. בצילום ח"כ שלח בביקורו בשבוע שעבר במפקדת אלון של פיקוד העורף. צילום: דוברות הכנסת

מתחילים להישמע יותר ויותר קולות של אנשי ציבור ופרשנים בתקשורת, על כך שיהיה צורך להקים ועדת חקירה ממלכתית שתעסוק במחדלי הטיפול של הממשלה ומקבלי ההחלטות בכל הנוגע להתמודדות עם מגיפת הקורונה.

מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין, אמר כבר בשבוע שעבר שהוא סבור כי תקום ועדת חקירה שתבדוק "למה לא התכוננו ולא היינו מוכנים? למה בתי החולים הורעבו? למה לא הופעלה תכנית סדורה? למה שבעה חודשים אחרי התחלת האפידמיה הנוראית אנחנו עדיין לא מסוגלים לספק את מספר בדיקות המעבדה הדרוש שיעצרו את המגיפה?". בסוף השבוע פרסם על כך ח"כ עפר שלח, לשעבר יו"ר ועדת הקורונה בכנסת, פוסט בפייסבוק וכמו כן פורסם בנושא זה מאמר של סמי פרץ ב"דה מרקר".

ח"כ שלח כתב: "ביקרתי במפקדת אלון של פיקוד העורף, שיש לה תפקיד חשוב ביותר במאבק בקורונה. היא הוקמה כדי לטפל בקטיעת שרשראות ההדבקה ולשם עצירת התפשטות המחלה. פגשתי אנשים מצוינים, רובם מילואימניקים שמרגע שגויסו עושים עבודה טובה. ב-1 בנובמבר, הם מבטיחים, יעמוד מרכז היודע להתמודד היטב עם 1,500 חולים מאומתים ביום. הם ראויים לכל הערכה.

"כשקמה 'אלון', לקח שבועות עד שהכניסו לתוכה את קופות החולים, כי הלקח שהיה ברור כבר במארס, שהן אלו שבנויות לאסוף דגימות ולהעביר למעבדות - נלמד מחדש על ידי מקימי המפקדה, בספטמבר"

"אבל מה שעוד ראיתי", כותב ח"כ שלח, "הוא המחדל שיעמוד בליבה של ועדת החקירה הממלכתית שתחקור את מחדלי הקורונה. מחדל, שהאחריות לו מונחת קודם כל אצל בנימין נתניהו, אבל גם אצל שרי הביטחון ופיקוד הצבא.

שלח מציין בדבריו כי "מפקדת אלון החלה לעבוד ב-1 בספטמבר, יותר מחצי שנה אחרי שהקורונה הגיעה לישראל; חודשים אחרי שוועדת הקורונה בראשותי, מומחים שונים ואפילו שרים בממשלה, הצביעו על הצורך בה; ארבעה חודשים אחרי שמרכז השליטה של הצבא והמוסד - שהיטיב לייעץ הרבה יותר מאשר לעשות - הניח דו"ח משלו על השולחן. מרגע שהוקמה, אנשיה לומדים מחדש דברים שהיו ידועים כבר מזמן, מתמודדים עם הבעיות שהיה צריך לפתור מזמן, סותמים חורים שלא היו צריכים להיות בכלל".

שלח מוסיף ומונה ב"רשימה ארוכה ומדכדכת: עד היום, חקירות אפידמיולוגיות נעשות עם עט ונייר. כשקמה 'אלון', לקח שבועות עד שהכניסו לתוכה את קופות החולים, כי הלקח שהיה ברור כבר במארס, שהן אלו שבנויות טוב במיוחד לאסוף דגימות ולהעביר למעבדות - נלמד מחדש על ידי מקימי המפקדה, בספטמבר. רק כשקמה המפקדה הזאת החלו להכשיר חוקרים, למרות שכבר באפריל דיברו על כך במרכז השליטה. ואלה רק שלוש דוגמאות מעשרות אפשריות".

שלח מציין כי "ועדת וינוגרד דיברה בשעתה על הדשדוש של קברניטי המדינה והצבא במלחמת לבנון השנייה: שלושה שבועות שבהם לא התקבלו החלטות, לא גויסו מילואים, לא היו פעולות שתכליתן להביא ניצחון. הדשדוש של ביבי וממשלת המחדל - ובתוכה שרי הביטחון בנט וגנץ - נמשך חצי שנה ועלה בהרבה יותר נפגעים ומתים מזה של ממשלת אולמרט, שר הביטחון פרץ והרמטכ"ל דאז חלוץ. אולמרט איבד את אמון הציבור אחרי המלחמה; פרץ וחלוץ - הלכו הביתה. איזה מחיר צריכים לשלם ביבי ושריו?

"איך זה שמערכת הביטחון, שעולה לנו 75 מיליארד שקל בשנה, ישבה בצד וחיכתה שיקראו לה, תוך תלונות בכייניות על כך שלא נותנים לה סמכויות? למערכת הביטחון יש כסף, יוקרה ומשאבים כמעט בלתי נגמרים של כוח אדם. כשהיא רוצה - היא עושה"

"ביבי אשם, כמובן", כותב שלח. "הוא מנהל עלוב, ברדקיסט, מונע משיקולים פוליטיים. אבל איפה היו שני שרי הביטחון שכיהנו בזמן הזה: בנט במשך שלושה חודשים, גנץ שלושה וחצי? איך זה שמערכת, שעולה לנו 75 מיליארד שקל בשנה, ישבה בצד וחיכתה שיקראו לה, תוך תלונות בכייניות על כך שלא נותנים לה סמכויות - משיקולי יוקרה? למערכת הביטחון יש כסף, יוקרה ומשאבים כמעט בלתי נגמרים של כוח אדם. כשהיא רוצה - היא עושה.

"רק דוגמה אחת: כשצה"ל החליט ליצור מכשול בגבול הצפוני, הוא הסיט לשם מאות מיליוני שקלים מתקציבו - בלי לשאול שאלות. פה - כולם ישבו על הידיים והאשימו (בצדק) את רה"מ שהוא לא מחליט.

"מי הפריע להקים את "אלון" כבר במארס? הרי היה ברור שלאף אחד אחר, אין משאבים לזה. היה ברור שזה יגיע אליהם בסוף. ועדת הקורונה בראשותי שמה את הנושא הזה בדו"ח שפורסם בתחילת מאי. בנט עצמו וקציני צבא התראיינו על כך והלינו בצדק על נתניהו. ואני חוזר ואומר: הוא ראש וראשון לאשמים. אבל לעשות, הם התחילו רק באוגוסט, חצי שנה מאוחר מדי. זוהי המערכת שאמורה ליזום, להוביל, לקחת אחריות? זה צה"ל שאנחנו מעניקים לו יוקרה ואמון יותר מכל גוף אחר?

"קראתי מספיק דו"חות של ועדות חקירה בימי חיי. הפרק הזה יהיה השחור ביותר בספר השחור שתוציא הוועדה שעוד תקום", מסכם ח"כ שלח.

סמי פרץ ב"דה מרקר" כתב, בין השאר: "בלי ועדת חקירה לאירועי הקורונה - לא נלמד כלום. ראש הממשלה נכשל והוא האחראי הראשי לכך שישראל נהפכה למעצמת קורונה. אבל יש כאן כשלונות של מערכות נוספות ואנשים רבים".

עוד כתב: "המשברים הכלכליים והפוליטיים של שנות ה–80 חשפו את ישראל במערומיה היא התגלתה אז כבעלת מוסדות כלכליים ופוליטיים חלשים, שלא הצליחו למנוע ממנה להידרדר עד כדי פשיטת רגל. אחת המסקנות היתה: יש לבנות מוסדות מקצועיים מתפקדים, להעניק להם כלים, יכולות וחוקים רלוונטיים. זה קרה, בין השאר, בזכות ועדות חקירה ממלכתיות שונות. האם הפעם תדע המדינה להפיק את הלקחים מהמשבר החמור שבו היא נתונה עתה?

"הטיפול במשבר חשף כשלים שורשיים עמוקים והתנהלות גרועה של ממשלת ישראל. את מחירם נשלם עוד שנים רבות. רשימת הכשלים מתחילה במערכת הבריאות שמשאביה מתוחים והתפוסה בה היא מהגבוהות בעולם"

"אמנם אין לישראל אחריות על הופעת הנגיף והגעתו לכאן - אך לממשלתה ולמוסדותיה יש אחריות מלאה על ניהול המשבר הזה בצד הבריאותי, הכלכלי, החברתי והפוליטי. ישראל ניהלה את הגל הראשון בצורה טובה, אבל את הגל השני בצורה מחפירה ואף פושעת והיא זו שראויה לוועדת חקירה ממלכתית".

"משבר הקורונה אולי יסתיים ברמה הבריאותית כשיימצא תרכיב חיסון לנגיף", כותב פרץ, "אך הטיפול במשבר חשף כשלים שורשיים עמוקים והתנהלות גרועה של ממשלת ישראל. את מחירם נשלם עוד שנים רבות. רשימת הכשלים מתחילה במערכת הבריאות שמשאביה מתוחים והתפוסה בה היא מהגבוהות בעולם. מכך נגזר הצורך בסגר נוקשה בגל הראשון, שגבה מחיר כלכלי כבד.

"מערכת הבריאות זעקה בשנים האחרונות לתוספת תקציבית של 2 מיליארד שקל לשנה לצורך הגדלת תקנים ומיטות, שהיו מגדילים את הספיקה שלה בימים רגילים, ובימי קורונה. זה לא קרה. אך מה שכן קרה: מרגע שפרץ משבר הקורונה, מערכת הבריאות קיבלה תוספת של 11 מיליארד שקל, ובאחרונה גם תוקצבו תוספות תקנים של רופאים ואחיות. גם זה לא מונע כניסה לסגר ממושך כעת - משום שמספר המאומתים בגל השני עצום בכל קנה מידה ומעיד על הכשל החמור בו נוהל המשבר בישראל".

פרץ מדגיש כי "הברית של נתניהו עם החרדים ראויה לפרק מיוחד בדו"ח ועדת החקירה הממלכתית לחקר אירועי הקורונה. בריתות פוליטיות אינן נושא שלשמו מקימים ועדות חקירה,  ך כשמדובר בפגיעה בחיי אדם, בחוסר ציות להנחיות הממשלה, לגישה רכה ומפויסת שמניבה תוצאות הרסניות, זו לא ברית פוליטית - אלא מחדל פושע".

נושאים קשורים:  ח"כ עפר שלח,  סמי פרץ,  מגיפת הקורונה,  מערכת הביטחון,  מפקדת אלון,  ממשלת ישראל,  ועדת חקירה,  בנימין נתניהו,  בני גנץ,  חדשות,  קורונה
תגובות