חדשות

פרופסור קימברלי קנטון הגיעה לישראל כדי ללוות ניתוחים שבוצעו באמצעות הרובוט "דה-וינצ'י"

הניתוחים בוצעו במרכז הרפואי רמב"ם, בשתי נשים שסובלות מצניחה של אברי האגן. הובילו אותם ד"ר ליאור לבנשטיין וד"ר אמנון עמית

פרופסור קימברלי קנטון מאוניברסיטת "לויולה" בשיקאגו, מנתחת בעלת שם עולמי בתחום שיקום רצפת האגן, נכחה בשבוע שעבר בעת שבוצעו במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה שני ניתוחים ראשונים מסוגם, באמצעות הרובוט "דה-וינצ'י".

הרובוט "דה-וינצ'י" הופעל לראשונה ב"רמב"ם" לפני כמה חודשים, בעזרת מנתח ידוע-שם אחר, ד"ר דיויד סאמדי. ד"ר סאמדי הוא מומחה בהסרת גידולים מהערמונית, שחבר לצוות הכירורגים של "רמב"ם" לביצוע הניתוח הראשון בישראל להסרת גידול מהערמונית באמצעות הרובוט.

ד"ר ליאור לבנשטיין ורובוט ה"דה וינצ'י" (צילום: פיוטר פליטר, באדיבות דוברות רמב"ם)

ד"ר ליאור לבנשטיין ורובוט ה"דה וינצ'י" (צילום: פיוטר פליטר, באדיבות דוברות רמב"ם)

עתה בוצעו ב"רמב"ם" שני ניתוחים באמצעות הרובוט "דה-וינצ'י", בשתי נשים הסובלות מצניחה של אברי האגן. זה החידוש הרפואי האחרון בתחום. מלבד "רמב"ם", משתמשים בישראל בטכניקות החדישות של שיקום רצפת האגן גם במרכז הרפואי הדסה בירושלים.

צניחת איברי האגן היא תופעה שכיחה שפוגעת באחת מכל שלוש נשים, גילאי 40 ומעלה (לעתים אף לפני כן). אמנם מדובר בבעיה רפואית שפוגעת בתפקוד, אך רק שליש מבין הסובלות פונות לייעוץ רפואי לפתרון הבעיה.

ד"ר ליאור לבנשטיין, גינקולוג בכיר ומומחה לשיקום רצפת האגן ושליטה על הסוגרים, במחלקת נשים וביחידה לנוירו-אורולוגיה ב"רמב"ם", מסר כי לרובוט "דה-וינצ'י" יש יתרונות רבים בטיפול בצניחת אברי האגן. "באמצעותו ניתן לבצע פעולות כירורגיות מסובכות שיד אדם מתקשה לבצע. הוא מאפשר למנתח לראות את שדה הניתוח בתמונת תלת מימד וברזולוציה גבוהה ביותר. מהלך הניתוח מבוצע ברמת דיוק גבוהה וכרוך בדימום מופחת. בשל כך הסיכוי לסיבוכים נמוך יותר. הניתוח מבוצע בגישה הלפרוסקופית עם מספר פתחים זעירים בדופן הבטן, שגודלם מילימטרים ספורים. משך ההחלמה והאשפוז קצרים יותר".

מחקרים שבוצעו בארה"ב מוכיחים, כי לניתוחי באמצעות רובוטים לשיקום רצפת האגן שיעורי הצלחה גבוהים (90%-95%) יחסית לשאר השיטות הקיימות לשיקום רצפת האגן.

ד"ר לבנשטיין הוביל את שני הניתוחים שבוצעו ברמב"ם יחד עם ד"ר אמנון עמית, מנהל היחידה לגניקולוגיה אונקולוגית. ד"ר עמית מסר כי הוא צופה ש"דה-וינצ'י", יהפוך לאורח קבוע בחדר הניתוח.

"דה-וינצ'י" הוא רובוט משוכלל. עלותו 2.6 מליון דולר. המערכת כוללת שלוש זרועות מכאניות ומצלמה ייחודית המשלבת למעשה שתי מצלמות מקבילות (לשם ראייה תלת ממדית). המערכת הרובוטית אושרה לשימוש קליני על ידי ה-FDA כבר בשנת 2000. הזרועות המכאניות מוחדרות לגוף החולה בטכניקה הלפרוסקופית הרגילה, כאשר המנתח יושב ליד יחידת השליטה (CONSOLE), שתי אצבעותיו (האגודל והאצבע המורה) נתונות בטבעות המתרגמות בדייקנות את תנועותיו לתנועות הזרועות המכאניות. לחיצה על הדוושה מאפשרת שליטה על תנועות מהמצלמה. הראייה התלת ממדית המלאה מאפשרת ראיית עומק של שדה הניתוח, בדומה לראייה בניתוח הפתוח, אך בהגדלה עד פי 12. לזרועות הרובוט תנועות מפרק רובוטיות בנות שבע דרגות חופש, המחקות במדויק את תנועות כף היד האנושית, אך ללא סיכוני הרעד האופיינים.

שילוב הרובוט "דה-וינצ'י" בתחום הניתוחים הגניקולוגיים ב"רמב"ם", נעשה ביוזמת פרופסור יוסף איצקוביץ', מנהל חטיבת נשים ויולדות וד"ר מיכאל דויטש, מנהל יחידת הנשים.

נושאים קשורים:  חדשות,  רפואת נשים,  כירורגיה,  דה-וינצ'י,  שיקום רצפת האגן,  לפרסקופיה,  המרכז הרפואי "רמב"ם"
תגובות