חדשות

"הלל יפה": מקשיבים לפג מההתחלה

פגים נמצאים בסיכון גבוה לחוות קושי באכילה לאחר שחרורם מהפגייה ולפתח בעיות אכילה | ב"הלל יפה" מלמדים את ההורים להיות קשובים לצורכי הפג תוך דגש על אכילה איכותית

האכלה קשובה בפגייה של המרכז הרפואי הלל יפה. צילום: דוברות ביה"ח

"האכלה קשובה" – פרויקט של צוות הפגייה במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה – מלמד ומלווה באופן צמוד הורים לפגים להיות קשובים לצורכי הפג, תוך שימת דגש על אכילה איכותית וחיזוק הקשר הראשוני בין הפג להוריו.

הצוות הייעודי הרב מקצועי כולל אחות, דיאטנית ופיזיותרפיסטית, המדריכות ומלוות את ההורים בתהליך המעבר מהאכלה דרך צינור הזנה ללימוד אכילה בבקבוק/ הנקה, במטרה לייצר חוויה חיובית תוך הקשבה לסימנים העדינים של הפגים, מתי הם מסוגלים לאכול ואיזו כמות.

על פי מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות נמצא כי הורים ואנשי מקצוע המטפלים בפגים לאחר שחרורם מהפגייה דיווחו על בעיות אכילה רבות בקרב פגים, שלא תמיד קשורות לבעיות רפואיות. בנוסף הוכח כי לתקופת ההאכלה בפגייה יש השפעה ארוכת טווח על האכילה בהמשך החיים.

פגים נמצאים בסיכון גבוה לחוות קשיים תחושתיים, קשיי לעיסה, זמני ארוחה ממושכים, סירוב לאכול, קושי במעבר מבקבוק לאכילת מזון טחון, השתנקויות, בעיות התנהגותיות באכילה ומצורך הורי בשליטה על האכילה של התינוק ועוד.

"לפגים שנולדו מתחת לשבוע 34 קיימים רפלקסים שלא הגיעו לבשלות. זה בא לידי ביטוי בחוסר תיאום במנגנון בליעה-מציצה-נשימה, החיוני להצלחה באכילה דרך הפה. לא פעם הם מראים יכולת לאכול, אך שוכחים לעצור ולנשום", מסבירה יסמין פרץ, אחות אחראית בפגייה.
"ברגע שהפג חווה תחושה שלילית בזמן האוכל – למשל כשהוא לא עוצר לנשום – הוא עלול לפרש זאת כחוויה שלילית וכאב ובהמשך חייו לפתח הפרעת אכילה. לכן, חשוב כבר מההתנסות הראשונה להיות קשובים לצרכיו, לספק לו את כמות המזון המתאימה עבורו וכך לייצר אצלו חווית אכילה חיובית", מסבירות נעמי שירזילי, אחות פגיה ונוגה פילוסוף, דיאטנית בפגיה של "הלל יפה", שמובילות את הפרויקט.

"הרעיון המרכזי הוא למנוע את כאבם של הפגים. צוות הפגייה מסייע להורים לקרוא את תינוקם ולחזק את בטחונם בטיפול בהם. עם הגעתם לשבוע 34, נבחנת יכולתם ובשלותם להתחלת למידת אכילה דרך הפה. חשוב לנו לשבת עם ההורים, להסביר להם את המשמעות של האכלה קשובה ואף לתרגל איתם יחד, כך כשישתחררו הביתה הם כבר יידעו לזהות את הסימנים מתי וכמה להאכיל".

לסיכום, מציין ד"ר עמית הוכברג, מנהל מחלקת יילודים ופגים ב"הלל יפה": "אנו שואפים לתת טיפול הוליסטי הכולל טיפול רפואי מציל חיים ויחד עם זאת טיפול תומך התפתחות המותאם למידות הפג ומשפחתו, כזה שיבוא לידי ביטוי כבר בתחילת החיים וילווה את הילודים לעתידם.

"תחום האכילה מלווה את הפגים והוריהם לאורך כל החיים. תשומת לב והדרכה נכונה של האכלה טובה, המבוססת על תקשורת איכותית בין המטפל ליילוד, מפחיתה את הסיכוי להתפתחות בעיות אכילה בהמשך חייו של הפג ומעניקה לו איכות חיים טובה ובריאה יותר".

נושאים קשורים:  ד"ר עמית הוכברג,  פגים,  פגייה,  בית החולים הלל יפה,  חדשות,  האכלה
תגובות